CHIA PUDINK S OVOCEM
Suroviny na 3 poháry:
35g semínek chia
400ml kefíru
200g ostružin (nebo jiného ovoce dle libosti, samozřejmě klidně i více nebo méně)
datlový sirup, med, šťáva z kompotu, dle chuti
Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá, ale je potřeba započít ji přibližně půl dne předem. Tolik času totiž potřebují semínka chia, aby krásně změkla a vytvořila rosolovitou hmotu podobnou pudinku. Do misky nasypte uvedené množství semínek, zalijte je kefírem (použít se dá jistě i kefír s příchutí či obyčejné mléko nebo jiný mléčný výrobek), promíchejte a nechte v lednici konat svou práci. Až k nim za půl dne přijdete, semínka budou kefírem nasáklá a budou vypadat podobně jako želé. A to je právě ono! Přemístěte do dezertních mističek, dozdobte ovocem (použila jsem kompotované ostružiny, jejich šťávu jsem použila k doslazení pudinku a plody jsem jen položila navrch), můžete ještě dosladit sirupem, který taky můžete vmíchat do každé složky zvlášť.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ledový salát, rajče, mrkev, pórek, hroznové víno, jahody, uzené kuře, vajíčko a vařené artyčoky s bílým jogurtem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zelený chřest s mrkví al dente omotaný šunkou zvonařkou, převázaný jarní cibulkou a přelitý holandskou omáčkou se škubánkovými šiškami.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lilkové pizzy (sicilský lilek kulatý) s rajčatovou omáčkou, kuřecím masem restovaným s worčestrem a česnekem a posypané sýrem grana padano.
Šárka Ledová
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROLÁDA Z ODŠŤAVNĚNÝCH OVOCNÝCH RESTŮ S NÁPLNÍ Z TVAROHU, ZAKYSANKY A JAHOD S POLEVOU Z HOŘKÉ ČOKOLÁDY
Šárka Ledová
Ingredience na těsto:
Větší polévková miska naplněná odšťavněnými ovocnými resty (bez jakýchkoliv jádřinců a tvrdých částí) bez vysušených kousků, které se po odšťavnění ovoce nacházejí na nejspodnější části misky odšťavňovače (já jsem použila odšťavněné ovoce, které jsem nashromáždila ze tří dávek džusů)
150 g špaldové nebo hladké mouky
3 vejce
¼ kostky droždí
½ hrnku třtinového cukru
150 ml vlažného mléka
Ingredience na náplň:
2 tučné vaničkové tvarohy
1 velká tučná zakysanka
10 jahod nakrájených na malé kousky
3 PL medu
Poleva:
1 tabulka hořké čokolády na vaření
4 PL lžíce vařící vody z varné konvice
Postup:
Odšťavněné resty ovoce dáme do mísy, přisypeme k nim mouku a ostatní ingredience + tři žloutky. Do extra mísy dáme tři bílky, ze kterých vyšleháme pevný sníh, který přidáme do dobře vymíchaného těsta. Těsto je mazlavější, ale to vůbec nevadí, po upečení je krásně vláčné a dobře se stáčí do tvaru rolády. Těsto dobře promícháme a bez jakéhokoliv kynutí rozprostřeme na pečící papír na plech. Mezitím už jsme si předehřáli troubu na 180 st. a roládu pečeme cca 20 - 30 minut, já peču v plynové troubě a musím těsto hlídat a neustále nakukovat, abych ho nespálila. Čas pečení je třeba přizpůsobit vlastní troubě. Zda je těsto upečené, můžeme zjistit zapíchnutím špejle do těsta. Hotově upečenou roládu srolujeme i s pečícím papírem do ruličky a dáme odpočinout do chladu. Připravíme si náplň, tu navršíme na vychladlé těsto, roládu srolujeme, zabalíme do alobalu a opět ji dáme do ledničky, nyní ovšem proto, aby nám dobře ztuhla náplň. Po cca 1 hodině roládu vyndáme z ledničky a přelijeme ji polevou z hořké čokolády, kterou jsme si připravili tak, že jsme k hořké čokoládě přidali 4 PL vařící vody a nad vodní lázní nechali čokoládu rozpustit.
Čas přípravy: 2 hodiny
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SMAŽENÉ NUDLE PAD THAI
Šárka Ledová
Ingredience: 400 g tenoučkých rýžových nudlí Rostlinný olej (panenský olivový je nejlepší) 30 ks čerstvých krevet (vyloupaných, zbavených ocásků) ½ cukety 1 velká mrkev Sojové výhonky (množství, které se vejde do dlaně) 3 stroužky česneku Koriandrová, petrželová nať 2 červené chilli papričky + 1 nasekaná nadrobno na ozdobu 3 vejce 100 g zelených fazolek, překrájených na třetiny 2 jarní cibulky
Ingredience na omáčku: 4 PL tamarindové pasty (viz recept v albu Nakládání, zavařování) 3 PL rybí omáčky 150 g třtinového cukru Šťáva z ½ limetky, kůru nastrouhat do nudlí
Postup: Na omáčku pomalu zahříváme v hrnci tamarindovou omáčku s třtinovým cukrem, dochucenou rybí omáčkou a limetovou šťávou. Když se všechny ingredience prolnou a omáčka se začne vařit, ještě ji pořádně promícháme a odstavíme z plotny. Dáme ji na stranu. Omáčku již máme hotovou a nyní následuje nekonečná série smažení, restování. Nejprve si pokrájíme veškerou zeleninu: mrkev oloupeme a nakrájíme na tenoučké nudličky, cuketu pokrájíme taktéž na tenčí nudličky, zelené fazolky uvařené do polo měkka pokrájíme na třetiny, jarní cibulku pokrájíme na kolečka. Každý druh zeleniny máme připravený na extra talířku, neboť za chvíli budeme smažit a restovat každou ingredienci zvlášť. Sojové výhonky, chilli papričky dáme stranou na extra talířky. Pro přípravu asijských dobrot se ke smažení jídel nejlépe hodí pánev wok. Do woku dáme lžíci olivového oleje. Olej rozpálíme a dáme na něj restovat vyloupané a ocásků zbavené krevety, které lehce osolíme, přidáme k nim na tenké plátky pokrájený česnek, nadrobno pokrájenou koriandrovou a petrželovou nať a krevetky během restování zakápneme šťávou z limetky. Když jsou krevetky orestované dozlatova, sesypeme je z pánve do extra mističky, kterou přiklopíme talířkem nebo překryjeme alobalem, aby zůstaly co nejteplejší. A nyní následují všechny ostatní ingredience, které vždy lehounce osolíme a každou zvlášť restujeme na trošce rozpáleného olivového oleje. Každou hotově orestovanou zeleninu sesypáváme na extra talířky. Když máme veškerou zeleninu orestovanou tak, aby byla pevná na skus, tak na trošce olivového oleje připravíme míchaná vajíčka z 3 předem vyšlehaných vajec. Lehounce je osolíme, stejně jako všechny předešlé ingredience. Když jsou vajíčka usmažená, rozsekáme je vařečkou na malé kousky. Také je sesypeme do extra talířku. Vedle v hrnci jsme si zatím uvařili tenké rýžové nudle, jsou uvařené za dvě až tři minuty, slijeme je a slité je dáme do woku. Ve woku je na trošičce olivového oleje smažíme, cca 3 minuty a zalijeme je připravenou omáčkou. Dobře je promícháme, aby na sebe všechny nudle nabalily omáčku a všechny připravené a hotově orestované zeleniny přisypeme k nudlím. Vše opatrně promícháme a už můžeme servírovat nudle. Na talíř naservírované nudle dozdobíme restovanými krevetkami a můžeme si vychutnat tento lahodný pokrm
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tamarindová pasta je vhodná k dochucování omáček thajských, čínských, indických pokrmů (já osobně ji miluji jako přísadu do thajského pokrmu „nudlí pad thai“) nebo je možné troškou tamarindové pasty dochutit výpek z pečeného nebo smaženého masa. Inspirací k přípravě tamarindové pasty mi byly recepty dvou úžasných blogerek, Gábiny Myslivcové (Doma navařeno) a blogerky roku Kitchenette. Ingredience: 450 g balení tamarindu (z toho 325 g dužiny včetně pecek) 250 ml vody 4 lžíce třtinového cukru 1 citronová tráva pokrájená na cca 6 cm kousky, lehce proříznuté tak, aby jejich šťáva dobře pronikla do pasty
Postup: Tamarindový lusk lehce rozloupneme a vyndáme dužinu spolu s peckami, které jsou v ní ukryté (jsou podobné velikosti jako pecky třešní, jen jsou lesklé). Zbytek lusku (slupky + úpony „provázky“) vyhodíme. Ze 450 g balení lusků nám zůstalo 325 g dužiny. Dužinu i s peckami dáme do hrnce spolu s 250 ml vody a jednou citronovou trávou (pokrájenou na kusy, které podélně prořízneme, aby co nejvíce šťávy proniklo do vařící se pasty) pod pokličkou dusíme přibližně půl hodiny. Občas zamícháme a bude-li třeba, dolijeme trochu vody. Tuto směs propasírujeme přes cedník tak, aby nám v něm zbyla jen trocha vlákniny a pecky. Abychom z tamarindu „vytěžili“ co nejvíce pasty, dužinu s peckami, lehce naředíme horkou vodou a opět vrátíme do cedníku a propasírujeme ještě i zbytek šťávy, kolik půjde. Zbylé pecky i vlákninu vyhodíme a pastu vrátíme do hrnce, ještě krátce povaříme, přidáme cukr a uložíme do sterilizované sklenice či zamrazíme jednotlivé porce pasty.
Šárka Ledová
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Žemlovka jak od babičky"
Šárka Ledová
Recept již brzy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TVAROHOVO-JOGURTOVÝ DORT S ČERSTVÝMI JAHODAMI A GRANÁTOVÝM JABLKEM
Šárka Ledová
Ingredience na korpus: 2 vejce 4 lžíce cukru 4 lžíce hladké nebo špaldové mouky 1 lžíce oleje
Postup: Vyšleháme 2 žloutky s cukrem, sníh ze dvou bílků a pak zašleháme olej a mouku. Tuto směs vlijeme do máslem vymazané dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme na 180°C cca 15 minut.
Ingredience na tvarohovo-jogurtovou hmotu, která se nalije na korpus: 1 tučný vaničkový tvaroh 1 mascarpone Vaječný koňak (tolik, aby hmota nebyla příliš tekutá) 6 jahod nakrájených na kousky 1 balíček plátkové želatiny Med dle chuti (dávám dvě polévkové lžíce) 8 jahod nakrájených na plátky, které se skládají po bocích dortu dle fantazie a jedno celé granátové jablko, zrníčky posypat ztuhlou hmotu
Postup: Tvaroh a jogurt se vyšlehají s vaječným koňakem a se dvěma lžícemi medu. Do této hmoty přimícháme 6 jahod nakrájených na kousky. Do rozpuštěné plátkové želatiny (Dr. Oetker) dáme několik lžic hmoty a pak želatinu zamícháme do hmoty. Formu kolem dokola vyložíme tenkými plátky jahod, které se zároveň zastrčí za korpus, aby zůstaly „stát“ u stěny formy. Na korpus opatrně vlijeme hmotu tak, aby byla „obložená“ pokrájenými kousky jahod, které jsou vyložené kolem vnitřní strany formy. Aspoň hodinu necháme takto hotový dort ztuhnout v ledničce. Vršek této ztuhlé tvarohové hmoty vyskládáme plátky jahod a posypeme zrnky granátového jablka, zcela dle fantazie. Pak si uvaříme barevné dortové želé (Dr. Oetker), dáme tři balíčky (3x čiré želé), když želatina téměř vychladne (nesmí začínat tuhnout, musí být naprosto tekutá), tak ji opatrně nalijeme na zcela ztuhlý dort. Tento dort patří k mým absolutně nejoblíbenějším dezertům, je zdravý, s čerstvým ovocem, prostě báječný
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kváskový chléb s žervé, eidamem, rukolou a rajčetem.
Šárka Ledová
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Špagety se šunku zvonařkou, goudou, kečupem Heinz, volským okem, okurkou a salátem rukola.
"Fofr špagety, když není čas a je velký hlad"
Šárka Ledová
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ledový salát, rajče, mozzarella, červená paprika ramiro, zavináče a bageta s černými olivami.
Šárka Ledová
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lilkové pizzy s rajčatovou salsou a sýrem parenica a ledový salát, řapíkatý celer a červená paprika.
Šárka Ledová
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tvarohové bábovičky se zakysanou smetanou, vaječným koňakem, mangem, granátovým jablkem a marakujou zalité omáčkou z rozmačkaného manga.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salát dubáček s rajčetem, mrkví a feferonkou a listy červené čekanky, které posloužily jako mističky pro guacamole.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dršťková polévka z hlívy ústřičné.
Špagety Panzani s tenkými plátky mrkve zalité chřestovo smetanovou omáčkou s paličkami zeleného chřestu vařeného v páře.
Šárka Ledová
Recept již brzy
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Palačinky se špenátem s vařenou brokolicí, s rajčátkovou oblohou, s kečupem, se strouhaným sýrem gouda a jarní cibulkou.
Šárka Ledová
Recept již brzy
Pórková polévka s bramborem, řapíkatým celerem, mrkví, cuketou, cibulí a česnekem.
Ingredience: ½ velkého pórku 1 brambora 1 velká cibule 1 menší mrkev ½ řapíkatého celeru 4 stroužky česneku Olivový olej (4 lžíce) Libeček Pepř Nové koření Sůl
Postup: Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek na tenké plátky. Do hrnce dáme čtyři lžíce olivového oleje, a restujeme na nich dozlatova cibuli a česnek. Když je obojí dozlatova orestované, přidáme na kostičky nakrájený řapíkatý celer, stejně tak nakrájený brambor a mrkev. Osolíme, opepříme, přidáme koření, vše zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a necháme vařit do chvíle, dokud nebude zelenina měkká. Jakmile je polévka dovařená, stáhneme ji z plotny a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Podáváme ji ozdobenou zakysanou smetanou a krutonky z nasucho opražené na kostičky nakrájené housky.
Uzené kuře s restovanými šťouchanými brambory a zprudka orestovanými plátky cukety.
Šárka Ledová
Rajčatová polévka z cibule, rajčat, cukety, česneku, rukoly, citronové trávy a medu.
Chřestová smetanová omáčka, brambor, rukola a kvalitní šunka vařená v páře.
Šárka Ledová
Brzy zde naleznete recept.
Šárka Ledová
Salátový talíř s rajčaty, avokádem, červenou paprikou, šalotkou, žampiony, šunkou, eidamem, vajíčkem, hroznovým vínem, mrkví, salátkovou okurkou, černými olivami a nakládanou kukuřičkou
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TYČINKY „MEDITERÁNKY“ K PIVU A VÍNU
Miluji mediteránskou kuchyni. A miluji rajčata, avokádo a černé olivy. Právě tyto tři dary přírody jsem použila k upečení těchto opravdu skvělých tyčinek určených pro večerní siestu u sklenice piva nebo vína…
Na cca 50ks tyčinek:
2 větší rajčata spařená v horké vodě, zbavená slupky a vnitřní dužiny s jadérky 2 větší stroužky česneku 130 ml olivového oleje ¼ hrnku vlažné vody 8 černých oliv ¾ avokáda RTE 1 ½ kávové lžičky soli 200g špaldové mouky a 80 g hladké mouky 2 PL sezamových semínek Rajčata, avokádo a černé olivy a nadrobno nastrouhané stroužky česneku rozmixujte tyčovým mixérem na kaši spolu s olivovým olejem a ¼ hrnkem vlažné vody, poté vmíchejte sůl (dle chuti, tyčinky jsou daleko chutnější, když jsou víc osolené) a obě mouky. Vypracujte jemně vláčné těsto příjemné konzistence. Pokud bude potřeba, přidejte do těsta malé množství např. hladké mouky. Vyválejte na plát silný cca 5mm, plát rozkrájejte na delší proužky, jak to vyjde. Ty pak stáčejte tak, že přidržíte každou rukou jeden konec proužku a zkroutíte jej do tvaru spirálky, posypte je sezamovým semínkem a tyčinky pečte na pečícím papíru na 180°C přibližně 15 minut. Po 15 minutách ochutnejte jeden kousek, je třeba, aby byly spirálky dopečené hlavně uvnitř. Pokud nebudou uvnitř propečené, pečte je ještě dalších 5 minut
SUŠENKY Z ČERVENÉ ŘEPY
Recept není můj, mám jej od mé prima kamarádky Barbory Jolinky Charvátové, mimo jiné báječné kuchařky, pekařky, cukrářky a autorky skvělého blogu „Máma v kuchyni“.
Na cca 40ks sušenek (dle velikosti vykrajována): 130g uvařené červené řepy 100g másla 50g krystalového cukru 220g hladké mouky (použila jsem špaldovou) Řepu rozmixujte na kaši (pomožte si tyčovým nebo mixérem na koktejl) s rozpuštěným máslem, poté vmíchejte cukr a mouku.
Vypracujte vláčné, lehce gumové těsto, se kterým se poměrně dobře pracuje. Pokud bude potřeba, dopomozte si k tomu přidáním většího množství mouky. Vyválejte na plát silný cca 5mm, vykrajujte tvary a pečte na 180°C přibližně 10 minut - dorůžova, jako vždy, jen tentokrát opravdu doslova :-))
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PESTRÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA
Šárka Ledová
Ingredience: 1 středně velká červená cibule 3 stroužky česneku 1 středně velká mrkev ¼ celeru ½ čerstvé červené kapie 10 malých cherry rajčátek 1 dóza červených fazolí ve vlastním nálevu 1 dóza loupaných rajčat ¼ květáku Sůl Špetka pepře Špetka libečku Špetka tymiánu Troška šťávy z čerstvého citronu 2 PL olivového oleje
Postup: Pro přípravu této polévky si připravíme dva hrnce. Do jednoho nalijeme vodu, osolíme ji a dáme do ní na malé růžičky natrhaný květák, který uvaříme doměkka. V druhém hrnci paralelně restujeme na dvou lžících olivového oleje na malé kostičky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, na kolečka nakrájenou mrkev, celer a kapii, vše dozlatova, k této zelenině přihodíme 10 malých cherry rajčátek, ještě chviličku restujeme, přidáme sůl, pepř a veškeré další koření dle chuti. Pak přilijeme plechovku na malé kousky pokrájených loupaných rajčat a plechovku červených fazolí ve vlastním nálevu. Vedle v hrnci se nám vaří květák, který už je téměř uvařený a část květákového vývaru přilijeme do polévky. Polévku ochutnáme a dochutíme dle vlastní chuti solí, pokud je to nutné. Zcela ke konci polévku zakápneme citronovou šťávou a k ostatní zelenině přidáme již doměkka uvařené růžičky květáku. Hotovou polévku můžeme ozdobit zakysanou smetanou, bílým jogurtem a krutonky připravenými z pečiva dle chuti.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ledový salát s rajčaty,
ředkvičkami, šalotkou,
jarní cibulkou,
okurkou salátovkou, mrkví,
a černými olivami zakápnutý olivovým olejem a balzamikem a celozrnné tousty se šunkou a uzeným sýrem Krolewski
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šárka připravila výbornou pochoutku z naší testovací bedýnky.
Rajčata, avokádo, hroznové vino, ananas...