CHIA PUDINK S OVOCEM


Suroviny na 3 poháry:
35g semínek chia
400ml kefíru
200g ostružin (nebo jiného ovoce dle libosti, samozřejmě klidně i více nebo méně)
datlový sirup, med, šťáva z kompotu, dle chuti
Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá, ale je potřeba započít ji přibližně půl dne předem. Tolik času totiž potřebují semínka chia, aby krásně změkla a vytvořila rosolovitou hmotu podobnou pudinku. Do misky nasypte uvedené množství semínek, zalijte je kefírem (použít se dá jistě i kefír s příchutí či obyčejné mléko nebo jiný mléčný výrobek), promíchejte a nechte v lednici konat svou práci. Až k nim za půl dne přijdete, semínka budou kefírem nasáklá a budou vypadat podobně jako želé. A to je právě ono! Přemístěte do dezertních mističek, dozdobte ovocem (použila jsem kompotované ostružiny, jejich šťávu jsem použila k doslazení pudinku a plody jsem jen položila navrch), můžete ještě dosladit sirupem, který taky můžete vmíchat do každé složky zvlášť.

   

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ledový salát, rajče, mrkev, pórek, hroznové víno, jahody, uzené kuře, vajíčko a vařené artyčoky s bílým jogurtem.

  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zelený chřest s mrkví al dente omotaný šunkou zvonařkou, převázaný jarní cibulkou a přelitý holandskou omáčkou se škubánkovými šiškami.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lilkové pizzy (sicilský lilek kulatý) s rajčatovou omáčkou, kuřecím masem restovaným s worčestrem a česnekem a posypané sýrem grana padano.

Šárka Ledová

    

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROLÁDA Z ODŠŤAVNĚNÝCH OVOCNÝCH RESTŮ S NÁPLNÍ Z TVAROHU, ZAKYSANKY A JAHOD S POLEVOU Z HOŘKÉ ČOKOLÁDY

Šárka Ledová

Ingredience na těsto:
Větší polévková miska naplněná odšťavněnými ovocnými resty (bez jakýchkoliv jádřinců a tvrdých částí) bez vysušených kousků, které se po odšťavnění ovoce nacházejí na nejspodnější části misky odšťavňovače (já jsem použila odšťavněné ovoce, které jsem nashromáždila ze tří dávek džusů)
150 g špaldové nebo hladké mouky
3 vejce
¼ kostky droždí 
½ hrnku třtinového cukru
150 ml vlažného mléka

Ingredience na náplň:
2 tučné vaničkové tvarohy
1 velká tučná zakysanka
10 jahod nakrájených na malé kousky
3 PL medu

Poleva:
1 tabulka hořké čokolády na vaření
4 PL lžíce vařící vody z varné konvice

Postup: 
Odšťavněné resty ovoce dáme do mísy, přisypeme k nim mouku a ostatní ingredience + tři žloutky. Do extra mísy dáme tři bílky, ze kterých vyšleháme pevný sníh, který přidáme do dobře vymíchaného těsta. Těsto je mazlavější, ale to vůbec nevadí, po upečení je krásně vláčné a dobře se stáčí do tvaru rolády. Těsto dobře promícháme a bez jakéhokoliv kynutí rozprostřeme na pečící papír na plech. Mezitím už jsme si předehřáli troubu na 180 st. a roládu pečeme cca 20 - 30 minut, já peču v plynové troubě a musím těsto hlídat a neustále nakukovat, abych ho nespálila. Čas pečení je třeba přizpůsobit vlastní troubě. Zda je těsto upečené, můžeme zjistit zapíchnutím špejle do těsta. Hotově upečenou roládu srolujeme i s pečícím papírem do ruličky a dáme odpočinout do chladu. Připravíme si náplň, tu navršíme na vychladlé těsto, roládu srolujeme, zabalíme do alobalu a opět ji dáme do ledničky, nyní ovšem proto, aby nám dobře ztuhla náplň. Po cca 1 hodině roládu vyndáme z ledničky a přelijeme ji polevou z hořké čokolády, kterou jsme si připravili tak, že jsme k hořké čokoládě přidali 4 PL vařící vody a nad vodní lázní nechali čokoládu rozpustit. 
Čas přípravy: 2 hodiny

    

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SMAŽENÉ NUDLE PAD THAI

Šárka Ledová

Ingredience: 400 g tenoučkých rýžových nudlí Rostlinný olej (panenský olivový je nejlepší) 30 ks čerstvých krevet (vyloupaných, zbavených ocásků) ½ cukety 1 velká mrkev Sojové výhonky (množství, které se vejde do dlaně) 3 stroužky česneku Koriandrová, petrželová nať 2 červené chilli papričky + 1 nasekaná nadrobno na ozdobu 3 vejce 100 g zelených fazolek, překrájených na třetiny 2 jarní cibulky

Ingredience na omáčku: 4 PL tamarindové pasty (viz recept v albu Nakládání, zavařování) 3 PL rybí omáčky 150 g třtinového cukru Šťáva z ½ limetky, kůru nastrouhat do nudlí

Postup: Na omáčku pomalu zahříváme v hrnci tamarindovou omáčku s třtinovým cukrem, dochucenou rybí omáčkou a limetovou šťávou. Když se všechny ingredience prolnou a omáčka se začne vařit, ještě ji pořádně promícháme a odstavíme z plotny. Dáme ji na stranu. Omáčku již máme hotovou a nyní následuje nekonečná série smažení, restování. Nejprve si pokrájíme veškerou zeleninu: mrkev oloupeme a nakrájíme na tenoučké nudličky, cuketu pokrájíme taktéž na tenčí nudličky, zelené fazolky uvařené do polo měkka pokrájíme na třetiny, jarní cibulku pokrájíme na kolečka. Každý druh zeleniny máme připravený na extra talířku, neboť za chvíli budeme smažit a restovat každou ingredienci zvlášť. Sojové výhonky, chilli papričky dáme stranou na extra talířky. Pro přípravu asijských dobrot se ke smažení jídel nejlépe hodí pánev wok. Do woku dáme lžíci olivového oleje. Olej rozpálíme a dáme na něj restovat vyloupané a ocásků zbavené krevety, které lehce osolíme, přidáme k nim na tenké plátky pokrájený česnek, nadrobno pokrájenou koriandrovou a petrželovou nať a krevetky během restování zakápneme šťávou z limetky. Když jsou krevetky orestované dozlatova, sesypeme je z pánve do extra mističky, kterou přiklopíme talířkem nebo překryjeme alobalem, aby zůstaly co nejteplejší. A nyní následují všechny ostatní ingredience, které vždy lehounce osolíme a každou zvlášť restujeme na trošce rozpáleného olivového oleje. Každou hotově orestovanou zeleninu sesypáváme na extra talířky. Když máme veškerou zeleninu orestovanou tak, aby byla pevná na skus, tak na trošce olivového oleje připravíme míchaná vajíčka z 3 předem vyšlehaných vajec. Lehounce je osolíme, stejně jako všechny předešlé ingredience. Když jsou vajíčka usmažená, rozsekáme je vařečkou na malé kousky. Také je sesypeme do extra talířku. Vedle v hrnci jsme si zatím uvařili tenké rýžové nudle, jsou uvařené za dvě až tři minuty, slijeme je a slité je dáme do woku. Ve woku je na trošičce olivového oleje smažíme, cca 3 minuty a zalijeme je připravenou omáčkou. Dobře je promícháme, aby na sebe všechny nudle nabalily omáčku a všechny připravené a hotově orestované zeleniny přisypeme k nudlím. Vše opatrně promícháme a už můžeme servírovat nudle. Na talíř naservírované nudle dozdobíme restovanými krevetkami a můžeme si vychutnat tento lahodný pokrm

  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tamarindová pasta je vhodná k dochucování omáček thajských, čínských, indických pokrmů (já osobně ji miluji jako přísadu do thajského pokrmu „nudlí pad thai“) nebo je možné troškou tamarindové pasty dochutit výpek z pečeného nebo smaženého masa. Inspirací k přípravě tamarindové pasty mi byly recepty dvou úžasných blogerek, Gábiny Myslivcové (Doma navařeno) a blogerky roku Kitchenette. Ingredience: 450 g balení tamarindu (z toho 325 g dužiny včetně pecek) 250 ml vody 4 lžíce třtinového cukru 1 citronová tráva pokrájená na cca 6 cm kousky, lehce proříznuté tak, aby jejich šťáva dobře pronikla do pasty

Postup: Tamarindový lusk lehce rozloupneme a vyndáme dužinu spolu s peckami, které jsou v ní ukryté (jsou podobné velikosti jako pecky třešní, jen jsou lesklé). Zbytek lusku (slupky + úpony „provázky“) vyhodíme. Ze 450 g balení lusků nám zůstalo 325 g dužiny. Dužinu i s peckami dáme do hrnce spolu s 250 ml vody a jednou citronovou trávou (pokrájenou na kusy, které podélně prořízneme, aby co nejvíce šťávy proniklo do vařící se pasty) pod pokličkou dusíme přibližně půl hodiny. Občas zamícháme a bude-li třeba, dolijeme trochu vody. Tuto směs propasírujeme přes cedník tak, aby nám v něm zbyla jen trocha vlákniny a pecky. Abychom z tamarindu „vytěžili“ co nejvíce pasty, dužinu s peckami, lehce naředíme horkou vodou a opět vrátíme do cedníku a propasírujeme ještě i zbytek šťávy, kolik půjde. Zbylé pecky i vlákninu vyhodíme a pastu vrátíme do hrnce, ještě krátce povaříme, přidáme cukr a uložíme do sterilizované sklenice či zamrazíme jednotlivé porce pasty.

12920255_10156831840045397_2112067744652

Šárka Ledová

      

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Žemlovka jak od babičky" 

Šárka Ledová

Recept již brzy

  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TVAROHOVO-JOGURTOVÝ DORT S ČERSTVÝMI JAHODAMI A GRANÁTOVÝM JABLKEM

Šárka Ledová

Ingredience na korpus: 2 vejce 4 lžíce cukru 4 lžíce hladké nebo špaldové mouky 1 lžíce oleje

Postup: Vyšleháme 2 žloutky s cukrem, sníh ze dvou bílků a pak zašleháme olej a mouku. Tuto směs vlijeme do máslem vymazané dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme na 180°C cca 15 minut.

Ingredience na tvarohovo-jogurtovou hmotu, která se nalije na korpus: 1 tučný vaničkový tvaroh 1 mascarpone Vaječný koňak (tolik, aby hmota nebyla příliš tekutá) 6 jahod nakrájených na kousky 1 balíček plátkové želatiny Med dle chuti (dávám dvě polévkové lžíce) 8 jahod nakrájených na plátky, které se skládají po bocích dortu dle fantazie a jedno celé granátové jablko, zrníčky posypat ztuhlou hmotu

Postup: Tvaroh a jogurt se vyšlehají s vaječným koňakem a se dvěma lžícemi medu. Do této hmoty přimícháme 6 jahod nakrájených na kousky. Do rozpuštěné plátkové želatiny (Dr. Oetker) dáme několik lžic hmoty a pak želatinu zamícháme do hmoty. Formu kolem dokola vyložíme tenkými plátky jahod, které se zároveň zastrčí za korpus, aby zůstaly „stát“ u stěny formy. Na korpus opatrně vlijeme hmotu tak, aby byla „obložená“ pokrájenými kousky jahod, které jsou vyložené kolem vnitřní strany formy. Aspoň hodinu necháme takto hotový dort ztuhnout v ledničce. Vršek této ztuhlé tvarohové hmoty vyskládáme plátky jahod a posypeme zrnky granátového jablka, zcela dle fantazie. Pak si uvaříme barevné dortové želé (Dr. Oetker), dáme tři balíčky (3x čiré želé), když želatina téměř vychladne (nesmí začínat tuhnout, musí být naprosto tekutá), tak ji opatrně nalijeme na zcela ztuhlý dort. Tento dort patří k mým absolutně nejoblíbenějším dezertům, je zdravý, s čerstvým ovocem, prostě báječný  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kváskový chléb s žervé, eidamem, rukolou a rajčetem.

Šárka Ledová

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Špagety se šunku zvonařkou, goudou, kečupem Heinz, volským okem, okurkou a salátem rukola.

"Fofr špagety, když není čas a je velký hlad"

Šárka Ledová

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ledový salát, rajče, mozzarella, červená paprika ramiro, zavináče a bageta s černými olivami.

Šárka Ledová

  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lilkové pizzy s rajčatovou salsou a sýrem parenica a ledový salát, řapíkatý celer a červená paprika.

Šárka Ledová

Recept již brzy

  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tvarohové bábovičky se zakysanou smetanou, vaječným koňakem, mangem, granátovým jablkem a marakujou zalité omáčkou z rozmačkaného manga.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salát dubáček s rajčetem, mrkví a feferonkou a listy červené čekanky, které posloužily jako mističky pro guacamole.

  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dršťková polévka z hlívy ústřičné.

Špagety Panzani s tenkými plátky mrkve zalité chřestovo smetanovou omáčkou s paličkami zeleného chřestu vařeného v páře.

Šárka Ledová

Recept již brzy

    

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Palačinky se špenátem s vařenou brokolicí, s rajčátkovou oblohou, s kečupem, se strouhaným sýrem gouda a jarní cibulkou.

Šárka Ledová

Recept již brzy

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cibulové kroužky a plátky cukety smažené v trojobalu (chlebová mouka/vejce/rozdrcené kukuřičné lupínky), šťouchané brambory s petrželovou natí a tatarka.
Šárka Ledová
Recept již brzy
    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pórková polévka s bramborem, řapíkatým celerem, mrkví, cuketou, cibulí a česnekem.

Ingredience: ½ velkého pórku 1 brambora 1 velká cibule 1 menší mrkev ½ řapíkatého celeru 4 stroužky česneku Olivový olej (4 lžíce) Libeček Pepř Nové koření Sůl

Postup: Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek na tenké plátky. Do hrnce dáme čtyři lžíce olivového oleje, a restujeme na nich dozlatova cibuli a česnek. Když je obojí dozlatova orestované, přidáme na kostičky nakrájený řapíkatý celer, stejně tak nakrájený brambor a mrkev. Osolíme, opepříme, přidáme koření, vše zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a necháme vařit do chvíle, dokud nebude zelenina měkká. Jakmile je polévka dovařená, stáhneme ji z plotny a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Podáváme ji ozdobenou zakysanou smetanou a krutonky z nasucho opražené na kostičky nakrájené housky.

Uzené kuře s restovanými šťouchanými brambory a zprudka orestovanými plátky cukety.

Šárka Ledová

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VAŘENÝ CHŘEST SE SMETANOVOU CHŘESTOVOU OMÁČKOU
Šárka Ledová
Ingredience: 500 g zeleného nebo bílého chřestu ½ polévkové lžíce másla ½ lžíce třtinového cukru Špetka soli Šťáva ze ¼ citronu 6 brambor
Postup: Zelený chřest oloupeme od jeho poloviny směrem dolů, horní část se loupat nemusí. Takto oloupaný chřest dáme vařit do vody s kouskem másla, s troškou třtinového cukru, vodu osolíme, lehce opepříme a do vody přikápneme trošku citronové šťávy. Zelený chřest stačí povařit pouhých 15 minut. Pokud bychom ho chtěli ještě následně restovat, stačí ho povařit klidně jen 5 minut.Takto hotově uvařený chřest vyndáme z vývaru ven, vývar zahustíme klasicky, jako když hustíme omáčku, já dávám špaldovou mouku rozkvedlanou v hrnku vody, vývar spolu s ve vodě rozkvedlanou špaldovou moukou dobře promícháme, omáčku necháme provařit a v závěru ji zalijeme tučnou smetanou... omáčku dochutíme dle chuti. Stejně tak se postupuje v případě bílého chřestu, jen s tím rozdílem, že ho vaříme o deset minut déle a je nutné oloupat jej celý, od hlavičky až po spodní ukrojenou část. Paralelně s chřestem vaříme brambory zbavené slupky v osolené vodě.
12920255_10156831840045397_2112067744652
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rajčatová polévka z cibule, rajčat, cukety, česneku, rukoly, citronové trávy a medu.

Chřestová smetanová omáčka, brambor, rukola a kvalitní šunka vařená v páře.

Šárka Ledová

Brzy zde naleznete recept.

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Smažený květák, šťouchané brambory s kurkumou, máslem a petrželovou natí a k tomu tatarská omáčka.

Šárka Ledová

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento dort peču téměř pravidelně, když máme chuť na něco sladkého a zároveň zdravého ke kávě…
Fantazii se meze nekladou, a tak si ho vychutnáváme s různými druhy ovoce. Ovšem tato varianta se slaďoučkým čerstvým mangem je pro mě osobně nej…
Původní recept mám od mé kamarádky a skvělé kuchařky a pekařky Petry Kejdové, já jsem si jej jen lehce poupravila.
TVAROHOVO-JOGURTOVÝ DORT S ČERSTVÝM MANGEM Z BEDÝNKY ANEB „MANGOVÉ POKUŠENÍ“
Šárka Ledová
Ingredience na korpus: 2 vejce 4 lžíce cukru 4 lžíce hl. mouky 1 lžíce oleje Postup: Vyšleháme 2 žloutky s cukrem, sníh ze dvou bílků a pak zašleháme olej a mouku. Pečeme na 180°C. Ingredience na tvarohovo-jogurtovou hmotu, která se nalije na korpus: 1 tučný vaničkový tvaroh, 1 velký choceňský jogurt, vaječný koňak (tolik, aby hmota nebyla příliš tekutá), ½ manga z bedýnky, 1 balíček plátkové želatiny, moučkový cukr dle chuti. Tvaroh a jogurt se vyšlehají s vaječným koňakem a se lžící moučkového cukru. Do této hmoty přimícháme rozmixovanou ½ čerstvého manga z bedýnky. Do rozpuštěné plátkové želatiny (Dr. Oetker) dáme několik lžic hmoty a pak želatinu zamícháme do hmoty. Formu kolem dokola vyložíme tenčími plátky manga, které se zároveň zastrčí za korpus, aby zůstaly „stát“ u stěny formy. Na korpus opatrně vlijeme hmotu tak, aby byla „obložená“ pokrájenými kousky manga, které jsou vyložené kolem vnitřní strany formy. Aspoň hodinu necháme takto hotový dort ztuhnout v ledničce. Pak si uvaříme barevné dortové želé (Dr. Oetker), dáme tři balíčky (3x čiré želé), když želatina téměř vychladne (nesmí začínat tuhnout, musí být naprosto tekutá), tak ji opatrně nalijeme na zcela ztuhlý dort. Tento dort patří k mým absolutně nejoblíbenějším dezertům, je zdravý, s čerstvým ovocem, prostě báječný
     
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Müsli s bílým jogurtem, čerstvými jahodami a medem
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chia pudink s granátovým jablkem
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pizza se sugo základem, ananasem, granátovým jablkem, šunkou, sýrem
Pizza se sugo základem, slaninou, sýrem, olivami, vajíčkem, jarní cibulkou a jemnými plátky čerstvého rajčete.
  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BIFTEK Z PRAVÉ SVÍČKOVÉ SE ŠPEKOVÝM MANTLEM S RESTOVANÝMI ŽAMPIONY NA LŮŽKU Z VAŘENÝCH KAPUSTOVÝCH LISTŮ SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORY
Šárka Ledová
Ingredience pro 2 osoby: 2 bifteky po 200 – 250 g ze střední části svíčkové Kvalitní olivový olej Sůl Čerstvě drcený barevný pepř Máslo 10 žampionů 4 velké listy kapusty (velké svrchní tmavé listy) 4 stroužky česneku 6 středně velkých brambor 3 PL tučné smetany ke šlehání
Postup: Den předem si oba vysoké plátky masa roztlačíme dlaní a upravíme do původního tvaru a výšky. Oba plátky masa zabalíme po bocích do tenoučkých plátků špeku a kolem dokola plátky se špekem svážeme pevnou šňůrkou nebo nití, aby špek z masa neměl během smažení masa tendenci sklouzávat. Plátky masa po obou stranách potřeme kvalitním olivovým olejem, osolíme a posypeme silnější vrstvou drceného barevného pepře. Takto připravené maso dáme do misky a přes noc jej necháme odležet v lednici. Další den povaříme listy kapusty, zbavené středového košťálu v dobře osolené, opepřené vodě se třemi stroužky česneku (pokrájenými na tenoučké plátky). Kapustu takto vaříme do té chvíle, až nám krásně změkne. Když je kapusta dovařená, opatrně listy vyjmeme z vody tak, aby se nám nepotrhaly a dáme je spolu s plátky česneku na zvláštní talíř. Během toho, co se nám vařily listy kapusty, jsme si povařili i brambory ve slupce doměkka. Brambory oloupeme a rozšťoucháme se dvěma lžícemi másla, troškou soli a 3 lžícemi tučné smetany ke šlehání. Poté si oloupeme 10 žampionů, rozkrojíme je vejpůl, na pánev si dáme rozehřát 1 polévkovou lžíci másla, na které žampiony s troškou soli a pepře orestujeme dozlatova. Žampiony dáme také stranou, jakmile budou připravené ke konzumaci. A nyní přichází hřeb celé přípravy oběda. Na pánvi, na které jsme orestovali žampiony, rozpálíme 3 polévkové lžíce olivového oleje. Olej musí být skutečně dobře rozpálený a v této fázi na pánev položíme oba marinované bifteky. Trochu se s nimi „pomazlíme“ a je důležité je dobře opéct ze všech stran, i po bocích, kde je provázkem dobře ovázaný špek. Maso se musí dobře zatáhnout. Cca po pěti minutách je maso zatažené a pak jej smažíme dál cca 8 – 10 minut tak, že jej v pravidelných dvouminutových intervalech otáčíme a též se snažíme opékat i boky masa. Kdo má rád úpravu medium rare, tak mu skutečně stačí oněch 8 – 10 minut, kdo má raději propečenější maso, může smažit o 4 minuty déle. Jednotlivé ingredience nyní naservírujeme na talíř. Na talíř rozložíme povařené listy kapusty, posypeme je plátky česneku, na ně naservírujeme šťouchané brambory, ozdobené restovanými žampiony a pak na list kapusty položíme biftek.
Dobrou chuť!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KAPUSTOVÁ ROLÁDA S MLETÝM HOVĚZÍM MASEM, ČEDAREM A MRKVÍ S BRAMBOROVÝM SALÁTEM
Šárka Ledová
Ingredience na roládu: 6 velkých listů kapusty zbavené košťálu uprostřed listu ½ kg mletého hovězího masa 6 plátků čedaru 5 stroužků česneku ½ červené cibule 2 větší mrkve 1 vajíčko Sypká paprika Olivový olej Sůl Pepř
Ingredience na bramborový salát: 6 větších brambor 1 středně velká mrkev 4 PL lžíce zakysané smetany 1 PL tatarské omáčky Sůl
Postup: Nejprve dáme vařit vodu do hrnce širšího průměru, osolíme ji, opepříme, nakrájíme do ní tři stroužky česneku na tenké plátky. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní šest listů kapusty, zbavených středového košťálu, čili z každého listu odstraníme část ve tvaru stromečku. Do té samé vody pokrájíme na tenké dlouhé plátky dvě mrkve zbavené nejsvrchnější vrstvy (to budou mrkve pro roládu) a jednu též oloupanou mrkev a nakrájenou na kostičky (mrkev pro salát). Vše vaříme nejméně 15 minut doměkka. Slijeme vodu a mrkve pro roládu dáme stranou na talířek a stejně tak i na jiný talířek odložíme kostičky mrkve na salát. Mleté hovězí smícháme se dvěma prolisovanými stroužky česneku, s půlkou na kostičky nakrájenou červenou cibulí, solí, pepřem, jedním vajíčkem, dvěma hrstmi strouhanky a dvěma špetkami sypké papriky. Na prkénko si položíme zčásti přes sebe vždy dva listy kapusty, za ně další dva listy a pak ještě jednou stejně tak dva listy kapusty. Listy se musí překrývat a vytvoří plochu (jako kdybyste se chystali umotat sushi, tedy ve tvaru řasy). Na plochu z kapustových listů položíme na prkénku válečkem rozválenou směs z mletého masa tak, aby kolem masa zbyl tak 1 cm kapustových listů. Na plochu z masa položíme 6 plátků čedaru tak, aby maso překryly. Na plátky čedaru naklademe doměkka uvařené plátky mrkve, doprostřed můžeme dát ještě i kousek kapusty z boků rolády a plátky povařeného česneku , kvůli zajímavé kresbě mozaiky. Takto pokladené kapustové listy zavineme do rolády, po bocích přečnívající kapustové listy zastrčíme opatrně dovnitř. Celou roládu opatrně podebereme rukama a položíme ji na olivový olej v pekáčku. Roládu pečeme na 180 ° cca 30 minut jako klasickou sekanou. Bramborový salát připravíme následujícím způsobem: Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je, nakrájíme je na kostičky, promícháme je spolu s kostičkami pokrájené a povařené mrkve, přidáme 4 polévkové lžíce zakysané smetany a jednu lžíci tatarky a salát lehce osolíme.
    
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Římský salát se spoustou zeleniny, jahodami, granátovým jablkem, šunkou, balkánským sýrem a vajíčkem.
Šárka Ledová
  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RAJČATOVÁ POLÉVKA S KOŘENOVOU ZELENINOU, CIBULÍ, ČESNEKEM A ČERNÝMI OLIVAMI
Šárka Ledová
Ingredience: 1 cibule 3 stroužky česneku 3 větší rajčata 1 plechovka loupaných rajčat ½ větší cukety 10 černých oliv Kořenová zelenina (1 středně velká mrkev, 1 malá petržel, ¼ bulvy celeru) Oregano, libeček, nové koření, pepř, sůl, zázvor 1 ½ lžíce medu Citronová šťáva 5 PL olivového oleje Vývar nebo voda
Postup: Na olivovém oleji zpěníme jednu celou cibuli a 3 stroužky česneku nadrobno nakrájené nadrobno, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), pak pokrájená 3 větší rajčata, 10 černých oliv, půl cukety také na kostičky, nechat chvíli spolu podusit, pak zalít vývarem nebo jen vodou + plechovkou loupaných rajčat, zasypat oreganem, libečkem, pěti kuličkami nového koření, opepříme a osolíme. To vše necháme povařit, zakápneme citronovou šťávou, přidáme mletý zázvor (jen maličko) a úplně ke konci, když je polévka dovařená, tak přidáme med (1 ½ polévkové lžíce). Nakonec polévku rozmixujeme. Je vydatná a zdravá, je to nejoblíbenější polévka mého synka. Navrch zdobím zakysanou smetanou a krutónky - kostičkami z housek nebo rohlíků nasucho osmahnutými na pánvi nebo jako na fotografii restovanou cuketou a zkaramelizovanou červenou cibulí a třeba i špagetou.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salátový talíř s rajčaty, avokádem, červenou paprikou, šalotkou, žampiony, šunkou, eidamem, vajíčkem, hroznovým vínem, mrkví, salátkovou okurkou, černými olivami a nakládanou kukuřičkou

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TYČINKY „MEDITERÁNKY“ K PIVU A VÍNU

Miluji mediteránskou kuchyni. A miluji rajčata, avokádo a černé olivy. Právě tyto tři dary přírody jsem použila k upečení těchto opravdu skvělých tyčinek určených pro večerní siestu u sklenice piva nebo vína…

Na cca 50ks tyčinek:

2 větší rajčata spařená v horké vodě, zbavená slupky a vnitřní dužiny s jadérky 2 větší stroužky česneku 130 ml olivového oleje ¼ hrnku vlažné vody 8 černých oliv ¾ avokáda RTE 1 ½ kávové lžičky soli 200g špaldové mouky a 80 g hladké mouky 2 PL sezamových semínek Rajčata, avokádo a černé olivy a nadrobno nastrouhané stroužky česneku rozmixujte tyčovým mixérem na kaši spolu s olivovým olejem a ¼ hrnkem vlažné vody, poté vmíchejte sůl (dle chuti, tyčinky jsou daleko chutnější, když jsou víc osolené) a obě mouky. Vypracujte jemně vláčné těsto příjemné konzistence. Pokud bude potřeba, přidejte do těsta malé množství např. hladké mouky. Vyválejte na plát silný cca 5mm, plát rozkrájejte na delší proužky, jak to vyjde. Ty pak stáčejte tak, že přidržíte každou rukou jeden konec proužku a zkroutíte jej do tvaru spirálky, posypte je sezamovým semínkem a tyčinky pečte na pečícím papíru na 180°C přibližně 15 minut. Po 15 minutách ochutnejte jeden kousek, je třeba, aby byly spirálky dopečené hlavně uvnitř. Pokud nebudou uvnitř propečené, pečte je ještě dalších 5 minut

    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BRAMBOROVO-HOUSKOVÝ KNEDLlÍK S OSMAHNUTOU ŠUNKOU ZVONAŘKOU, ŠPEKEM A ZELENOU NATÍ PETRŽELKY S ČERVENÝM ZELÍM A ZKARAMELIZOVANOU CIBULÍ A JABLKY
Šárka Ledová
Knedlík: Ingredience: 4 brambory hrnek a půl hrubé mouky 2 vejce špetka soli 1 balení šunky Zvonařky Kousek špeku Zelená petrželová nať Půl bagety (kvalitní od pekaře) Postup: Uvaříme brambory ve slupce, po uvaření je oloupáme, nastrouháme, přidáme hrubou mouku, 2 vejce, špetku soli. Na pánvičce lehce osmahneme nadrobno nakrájenou šunku spolu s nadrobno nakrájeným špekem, ke konci přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať. Necháme vychladnout. Bagetku z předešlého dne (nebo i zcela ztvrdlou) pokrájíme na drobné kostičky. Vše spolu smícháme a vytvoříme knedlíkové šišky. Knedlíky vaříme na pářeči cca 20 minut Červené zelí na cibulce a jablku: Ingredience: 1 balení červeného zelí 1 středně velká cibule 1 jablko 2 PL lžíce slunečnicového oleje 1 PL lžíce třtinového cukru špetka soli
Postup: Červené zelí v sladkokyselém nálevu dáme do hrnce, zalijeme ho vodou, lehce osolíme a dáme vařit. Vedle na pánvičce si osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a jedno nahrubo nastrouhané jablko, když je cibulka s jablíčky osmahnutá do zlatova, tak ji lehce posypeme třtinovým cukrem a posolíme špetkou soli. Pořádně promícháme. Doměkka uvařené zelí slijeme a smícháme jej se zkaramelizovanou cibulkou a jablíčky. Jako ozdobu celého jídla jsem zvolila též zkaramelizovanou cibuli a jablka, připravenou stejným způsobem jako tu, kterou jsem zamíchala do zelí, jen s tím rozdílem, že jsem jak cibuli, tak jablíčka pokrájela na větší kusy.
12644723_10156585780760397_8266278925360
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SUŠENKY Z ČERVENÉ ŘEPY

Recept není můj, mám jej od mé prima kamarádky Barbory Jolinky Charvátové, mimo jiné báječné kuchařky, pekařky, cukrářky a autorky skvělého blogu „Máma v kuchyni“.

Na cca 40ks sušenek (dle velikosti vykrajována): 130g uvařené červené řepy 100g másla 50g krystalového cukru 220g hladké mouky (použila jsem špaldovou) Řepu rozmixujte na kaši (pomožte si tyčovým nebo mixérem na koktejl) s rozpuštěným máslem, poté vmíchejte cukr a mouku.
Vypracujte vláčné, lehce gumové těsto, se kterým se poměrně dobře pracuje. Pokud bude potřeba, dopomozte si k tomu přidáním většího množství mouky. Vyválejte na plát silný cca 5mm, vykrajujte tvary a pečte na 180°C přibližně 10 minut - dorůžova, jako vždy, jen tentokrát opravdu doslova :-))

      

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KAPUSTOVO-MRKVOVO-CIBULOVO-ŽAMPIONOVÝ KYNUTÝ SLANÝ KOLÁČ ZE ŠPALDOVÉ MOUKY
Šárka Ledová
Ingredience na těsto:
200 g špaldové BIO mouky 100 g hladké chlebové mouky 3 PL lžíce olivového oleje 0,8 dcl vlažné vody 1 ½ kávové lžičky soli ½ kostky droždí 1 polévková lžíce sezamových semínek pro ozdobení okrajů koláče
Ingredience na náplň: 3 velké listy kapusty 1 malá mrkev 2 středně velké červené cibule 2 vejce 1 smetana ke šlehání (33 %) 200 ml zakysané smetany 2 stroužky česneku 1 kávová lžička soli Špetka černého mletého pepře Špetka pizza koření 2 kávové lžičky třtinového cukru
Postup k přípravě těsta:
Do mísy nasypeme oba druhy mouky a přidáme k nim půl kostky droždí. Přilijeme vodu, 2 lžíce olivového oleje, osolíme a vše spolu prohněteme vařečkou, posléze nejlépe rukama, můžeme směs podsypat malým množstvím hladké mouky, a pořádně vypracujeme těsto. Jakmile by se nechtělo spojit, přilijeme ještě pár kapek vody. Těsto zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Postup k přípravě náplně a zálivky: Mezitím si připravíme náplň na koláč. Listy kapusty a mrkev omyjeme, z listů kapusty vyřízneme střední košťál po celé jeho délce, ten nebudeme potřebovat. Listy rozkrojíme podélně na pláty o šířce cca 5 cm a mrkev zbavíme nejsvrchnější vrstvy a dlouhým ostrým nožem ji nakrájíme na co nejtenčí dlouhé pláty, krájené po celé délce mrkve. Takto pokrájenou kapustu a mrkev povaříme v horké osolené, opepřené vodě doměkka, ke konci vaření k nim přidáme pár růžiček brokolice a jakmile bude vše doměkka uvařené, vyjmeme zeleninu z vývaru a dáme ji na talíř na stranu. Na pánev dáme trochu olivového oleje a dáme na něj restovat na kolečka nakrájené červené cibule, které po chvíli restování zasypeme troškou třtinového cukru, lehce osolíme a cibuli necháme zkaramelizovat. Jakmile ji zkaramelizujeme, dáme ji do zvláštní misky a posléze také stranou. K tomu všemu si připravíme i plátky čerstvých žampionů. Na zálivku k polití korpusu potřebujeme 2 vajíčka, 200 ml zakysané smetany, 1 tučnou smetany ke šlehání, rozmačkaný česnek, sůl, pepř a vše dohromady zamícháme. Předehřejeme troubu na 170 st. Vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy. Formu s takto roztaženým těstem a okraji posypanými sezamovými semínky dáme do předehřívající se trouby asi tak na 10 minut. Po uplynutí 10 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií. Já jsem si na prkénko položila plátek vařené kapusty, ohrnula jsem ji, aby pláty byly asi tak 2,5 cm široké, k nim jsem přiložila plátky mrkve tak, aby byly obě zeleniny na sobě a ty jsem pak dle fantazie kladla do náplně vlité do formy s předpečeným korpusem. Do mezer, které se vytvořily mezi jednotlivými „vrstvami“ kapusty a mrkve jsem naskládala střapečky zkaramelizované červené cibule, kousky brokolice a na plátky pokrájené žampiony. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 st. Každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastní trouby.
     
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DOMÁCÍ PIZZA HAWAI S ČERSTVÝM ANANASEM A ČERNÝMI OLIVAMI
Šárka Ledová
Ingredience: 200 g hladké mouky 200 g špaldové BIO mouky 20 g čerstvého droždí 1,5 PL olivového oleje (plus na potření) Vlažná voda (tolik, aby se vytvořilo těsto jemné konzistence) Špetka soli
Ingredience k pokladení pizzy: 1 čerstvý ananas 2 balení kvalitní šunky 1 menší blok sýru (Gouda, Eidam, Krolewski atd.) 5 čerstvých rajčat 1 menší cibule 2 stroužky česneku 3 špetky provensálského koření 2 špetky oregana 2 špetky soli 3 špetky koření na pizzu Toto množství ingrediencí je na velký plech, na tuto kulatou formu jsem použila poloviční množství všech ingrediencí Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, na teplém místě jej necháme vykynout po dobu 40 minut. Během kynutí těsta si uvaříme rajčatovou omáčku na potření těsta. Středně velkou cibuli a dva stroužky česneku si pokrájíme nadrobno, a smažíme je do zlatova na olivovém oleji. Ve vedlejším hrnci krátce blanšírujeme rajčata, sloupneme z nich slupku a pokrájíme je na malé kousky, které přihodíme na rozpálený olivový olej k cibuli a česneku. Tuto směs chvíli povaříme, přidáme sůl, bazalku a oregano a hrnec po chvíli stáhneme z plotny. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Čerstvý ananas dobře oloupeme, překrojíme na dvě půlky a nakrájíme jej na malé kostky. Na vedlejším prkénku si na kostičky pokrájíme dvě balení šunky a sýr nastrouhaný nahrubo. Pečící plech vymažeme olivovým olejem, vykynuté těsto položíme do jeho středu a prsty jej „roztáhneme“ po celé jeho ploše, až z těsta vytvoříme tenoučkou vrstvu, kterou potřeme olivovým olejem. Pak ji potřeme připravenou rajčatovou omáčkou. Pak následuje vrstva pokrájené šunky, vrstva pokrájeného ananasu a nakonec vrstva strouhaného sýru, vše lehce osolíme a posypeme kořením.
    
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Osvěžující drink 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NANUKÁČ s ananasem, mangem a banánem, politý rozpuštěnými ledovými kaštany.
Šárka Ledová
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JIHOČESKÉ FRIKO
lahodná polévka
základ je červená cibule a brambor, šlehačka a nakládané houbičky, slanosladkokyselá chuť.
Šárka LEDOVÁ
Ingredience: 1 velká červená cibule 1 jarní cibulka 1 menší cibule 6 větších brambor ½ malé sklenice nakládaných hub (i s nálevem) 1 smetana ke šlehání (33 procentní) 1 bobkový listopad 5 kuliček nového koření 5 kuliček pepře 3 PL lžíce octa Cukr (dle vlastní chuti) Sůl (dle vlastní chuti) 4 PL slunečnicového oleje ¼ hrnku hladké mouky 3 vejce uvařená natvrdo
Postup: Oloupanou červenou cibuli, jarní cibulku, klasickou cibuli a oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Z jarní cibulky si dáme na stranu pár zelených pokrájených výhonků, jimiž ozdobíme naservírovanou polévku. Cibuli pokrájíme nadrobno, brambory na kostičky 1 – 1,5 cm. Na čtyřech polévkových lžících rozpáleného slunečnicového oleje dozlatova restujeme veškerou cibuli, brambory a veškeré koření. Dozlatova orestovanou cibuli a brambory zalijeme vodou a osolíme dle chuti. Do polévky vlijeme půl malé sklenice nakládaných houbiček i s veškerou naloženou zeleninou. Takto polévku vaříme do změknutí cibule i brambor. Jakmile je vše uvařené doměkka, přilijeme ocet, přidáme cukr, polévku dobře promícháme a opět chvíli vaříme. V závěru si v hrníčku rozkvedláme ¼ hrnku hladké mouky s vodou a tím polévku zahustíme (hustá je nejlepší). Polévku dál vaříme a promícháváme, aby se nám nevytvořily moučné žmolky.
Zcela na závěr vlijeme do polévky smetanu, dobře promícháme a vaříme nanejvýš ještě tři minuty. Oloupeme vejce uvařená natvrdo a pokrájená dle fantazie je položíme navrch na již naservírovanou polévku.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK S VAŘENÝMI BRAMBORY A ZELENINOVOU OBLOHOU
Šárka Ledová
Ingredience na květákový mozeček: 1 celý květák 1 velká cibule 4 vajíčka Sůl Pepř 2 PL másla
Postup: Květák natrhaný na růžičky povaříme doměkka v osolené vodě.
V pánvi si rozehřejeme 2 PL másla, na nich dozlatova orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli.
Mezitím slijeme vodu z uvařeného květáku, který vidličkou rozmačkáme na malé kousky. Ke květáku přidáme hotově orestovanou cibuli.
Zatím květák s cibulkou nepromícháváme a připravíme ze čtyř vajíček na té samé pánvi bez jakéhokoliv dalšího přidání oleje nebo másla míchaná vajíčka, která jen lehce osolíme.
Jakmile jsou míchaná vajíčka hotová, dáme je do hrnce ke květáku a cibulce a vše opatrně promícháme.
Tahle verze je skvělá tím, že jídlo nevypadá „rozňahňaně“ Ingredience na vařené brambory: 8 středně velkých brambor Voda Špetička kurkumy¨ Sůl dle zvyku
Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vložíme do vody, kterou osolíme a přidáme do ní špetičku kurkumy. Brambory dovaříme a vodu slijeme. Brambory získají nejen skvělou barvu, ale i chuť. Jídlo podáváme se zeleninovou oblohou dle chuti Jídlo pro 4 osoby

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PESTRÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA

Šárka Ledová

Ingredience: 1 středně velká červená cibule 3 stroužky česneku 1 středně velká mrkev ¼ celeru ½ čerstvé červené kapie 10 malých cherry rajčátek 1 dóza červených fazolí ve vlastním nálevu 1 dóza loupaných rajčat ¼ květáku Sůl Špetka pepře Špetka libečku Špetka tymiánu Troška šťávy z čerstvého citronu 2 PL olivového oleje

Postup: Pro přípravu této polévky si připravíme dva hrnce. Do jednoho nalijeme vodu, osolíme ji a dáme do ní na malé růžičky natrhaný květák, který uvaříme doměkka. V druhém hrnci paralelně restujeme na dvou lžících olivového oleje na malé kostičky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, na kolečka nakrájenou mrkev, celer a kapii, vše dozlatova, k této zelenině přihodíme 10 malých cherry rajčátek, ještě chviličku restujeme, přidáme sůl, pepř a veškeré další koření dle chuti. Pak přilijeme plechovku na malé kousky pokrájených loupaných rajčat a plechovku červených fazolí ve vlastním nálevu. Vedle v hrnci se nám vaří květák, který už je téměř uvařený a část květákového vývaru přilijeme do polévky. Polévku ochutnáme a dochutíme dle vlastní chuti solí, pokud je to nutné. Zcela ke konci polévku zakápneme citronovou šťávou a k ostatní zelenině přidáme již doměkka uvařené růžičky květáku. Hotovou polévku můžeme ozdobit zakysanou smetanou, bílým jogurtem a krutonky připravenými z pečiva dle chuti.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ledový salát s rajčaty,

ředkvičkami, šalotkou,

jarní cibulkou,

okurkou salátovkou, mrkví,

a černými olivami zakápnutý olivovým olejem a balzamikem a celozrnné tousty se šunkou a uzeným sýrem Krolewski

   

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šárka připravila výbornou pochoutku z naší testovací bedýnky.

Rajčata, avokádo, hroznové vino, ananas...